Design

UX & UI Designtrender

Her er noen design-godbiter fra oss!

UX design UI design

La oss break down UX og UI Design

Vi mennesker tar i bruk digitale plattformer hver dag. UX/UI design er det som lar oss navigere disse plattformene smertefritt. UX og UI handler om å utarbeide og forbedre den totale opplevelsen brukeren har i møte med produktet eller tjenesten. En positiv brukeropplevelse og et bra brukergrensesnitt er nøkkelelementer for suksess i digitale løsninger.

Utseende, brukervennlighet, navigasjon og teknologi er elementer som skal passe sammen.  Med relevant og godt innhold vil man kunne vekke følelser og interesser hos bedriftens målgruppe. Enkelt forklart så håndterer UI designere hvordan tjenesten vil se ut, og UX designere håndterer hvordan det skal fungere.

Hva er egentlig forskjellen på UX og UI?

UX design omhandler den overordnede brukeropplevelsen. Her tar en for seg hvordan alle de ulike systemene og designelementene interagerer med hverandre og hvordan dette oppleves for forbrukeren. Målet med et godt UX design vil alltid være at brukeropplevelsen er intuitiv.

Et enkelt eksempel som lettere lar deg forstå dette er Tinder. Tinder gir brukeren alternativet mellom å avvise eller like personen vist på appen. To ulike alternativer som lett lar seg gjøre med to enkle knapper. Men istedenfor å bruke knapper bruker Tinder en langt mer interaktiv måte som minner om gamification! Swiping gjør opplevelsen helt annerledes. Ikke bare er det en gøy måte å få brukeren til å navigere seg gjennom andre brukere, men designet hindrer også appen fra å ha for mange symboler og knapper som kommer i veien. Dette resulterer i en ryddig app med langt mer plass til bilder av din neste potensielle match.

UI design, også kalt User Interface, omfatter de grafiske elementene i produktet eller tjenesten. Dette kan være alt fra knapper, tekst, bilder eller former. Det er opp til en UI designer å sørge for at utseende på produktet/tjenesten er attraktiv, visuelt stimulerende og riktig tematisert for å passe resten. De sørger for at alle de visuelle elementene samsvarer, både estetisk, så vel som funksjonelt.


3 UI trender som fortsetter i 2022:

Mørkt tema

Stadig vekk ser vi etablerte apper som implementerer denne funksjonen. Tjenester med mørke tema kan argumenteres for å være mer behagelig å ta i bruk. Det er også dokumenterte effekter om at mennesker med nedsatt synsfunksjon opplever leseligheten som bedre.

Claymorphism 3D

3D trendene har utviklet seg til en simplifisert versjon av det vi har sett tidligere, noe som har ført til en ny stil-trend innenfor 3D UI elementer - claymorphism. Elementene ser ut som om de er laget med leire - noe man oppnår med å sette både indre og ytre skygger for dybde. De vil fremvises som mer “fluffy” 3D elementer enn en annen populær trend, kalt neumorphism.


Glassmorphism

Denne trenden er overalt. Formålet er å lage en illusjon av et glass-aktig panel som ligger over bakgrunnen. Trenden er for eksempel brukt i MAC OS Big Sur.3 UX trender som fortsetter 2022:

Personalisering av brukeropplevelser

En stigende trend som vi med det første ikke ser noen ende på er spiss personalisering av innhold. Et spennende eksempel på dette er Netflix, som viser ulike filmer og serier basert på kjønn, alder og annen informasjon som gjør at tjenesten kan være brukerrettet.


Gamification

Gamification/spillifisering går ut på å ta elementer fra spillbransjen for å gjøre andre plattformer mer interaktive. Vi finner eksempler på hvordan dette tas i bruk ved McDonald's og deres app. Her har de minispill du kan prøve deg på ukentlig, hvor prestasjonen din i disse spillene kan gi deg tilbudskuponger på forskjellig mat de tilbyr.


Infographics

Ikke nødvendigvis et nytt konsept, men vi ser nye trender og kreative måter å bruke datavisualisering på. Brukere digger å få innblikk i egen data og å sammenligne med andre. Let ikke lengre en til Spotify Wrapped, en kjempesuksess som gir brukere bedre innblikk i deres egen brukeraktivitet.

Hørtes noen av disse trendene spennende ut for deg? Vi kan bistå deg eller din bedrift å identifisere forbedringsområder og sammen designe en bedre løsning. Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne på veien og til mål.

Referanser:

https://uiuxtrend.com/top-ui-ux-trends-2022-to-follow/

https://www.wix.com/blog/2021/12/ux-design-trends/#viewer-7l6kg

https://medium.com/user-experience-design-1/2022-ui-design-trends-guide-22ddc386557b

https://maze.co/blog/ui-vs-ux/

Skrevet av Vegard Kallhovd

Andre artikler

Vi ser frem til å høre fra deg, ta kontakt.

Vi svarer vanligvis innen 1 virkedag.

Tusen takk! Din melding har blitt sendt
Oops! Noe gikk galt. Vennligst send en epost til mail@linkutvikling.no
flutter logo
firebase logo
appfarm partner
vue logo
webflow logo
google cloud logo
Godta våre cookies

Ved å klikke "Godta alle", godkjenner du at vi lagrer cookies på enheten din. Dette brukes for å forbedre side navigasjon, analysere bruk av nettsiden og hjelpe markedsføringen vår. Se vår personvernserklæring for mer informasjon.

Godta alle
Avslå